Simbolizmi i peshkut & Kuptimi

Jacob Morgan 04-10-2023
Jacob Morgan

Simbolizmi i peshkut & Kuptimi

Simbolizmi dhe kuptimi i peshkut mund të kalojnë pa u vënë re sepse kjo kafshë e fshehtë por e flotës noton në thellësi, jashtë radarit tuaj.

Duke notuar në simbolikën dhe kuptimet e Peshkut, është e rëndësishme t'i konsideroni këto krijesa marrëdhënie intime dhe të qëndrueshme me ujin. Ndërsa ne të gjithë mbështetemi te uji, zhytja e vazhdueshme e Peshkut në Ujë u jep atyre një nivel shtesë simbolizmi dhe kuptimi. Peshqit na kujtojnë rëndësinë e të qenit të zhytur në këtë element, të gërmimit me të vërtetë thellë nën sipërfaqe.

  Kthehu te të gjitha kuptimet e kafshëve shpirtërore

Simbolizmi i peshkut & Kuptimi

Lidhja e elementit të ujit i jep shpirtit të Peshkut konotacionin e nënndërgjegjeshëm, emocionet, shërimin dhe pastrimin. Uji gjithashtu lidhet me dashurinë, marrëdhëniet dhe familjen. Siç pastrojnë lotët, po ashtu edhe Elementi i Ujit sjell pastrim dhe shërim.

Uji fshin frikën dhe pasiguritë tona dhe është gjithmonë në rrjedhë. Fuqia e Ujit shpesh neglizhohet, derisa të marrim parasysh fuqinë e këtij elementi për t'u konsumuar në një shkëmb me kalimin e kohës, ose për të sjellë egërsi, siç është rasti me një tajfun ose përmbytje.

Pra, kur shikojmë marrëdhënien tonë me elementin e Ujit, ne po punojmë edhe me kuptimin simbolik të Peshkut. Kjo krijesë na ndihmon të notojmë më thellë në shtresat tona nënndërgjegjeshëm dhe emocionale që shpesh neglizhohen në

Të krishterët e hershëm do të përdornin simbolin Ichthys ose Peshku për të shënuar vendet e tyre të takimit ose për të treguar varret e të krishterëve, duke i veçuar ato nga varrezat e tjera.

Shoqërimi shpirtëror i peshkut me Jezusin mund të lidhet me rolin e Peshkut si një burim ushqimi dhe mbijetese dhe gjithashtu për shkak të aftësisë së Peshkut për të gërmuar nën sipërfaqe dhe për t'u lidhur me elementin e Ujit, i cili lidhet me pastrimin.

Disa e lidhin kuptimin e simbolizmit të Peshkut në krishterim me sakramentin e kungimit. Megjithëse vaferat e kungimit nuk janë bërë nga Peshku, akti i konsumimit të trupit simbolik të Krishtit mund të lidhet me aktin e të qenit i ushqyer. Tregimet në Bibël e lidhin peshkimin si një mjet mbijetese me rritjen dhe mbijetesën e krishterimit. Një referencë në Bibël i referohet ndjekësve të Krishtit si "Peshkatarët e njerëzve." në një botë të zhytur në mëkat, dhe kështu duke ndjekur një rrugë të ngjashme të lundrimit drejt drejtësisë.

Simbolizmi Afrikan i Peshkut

Në kulturat tradicionale afrikane, Peshku lidhet me pjellorinë dhe bollëkun. Ky është një kuptim universal që ka të ngjarë të lidhet me rolin që Peshku luajti në mbijetesën dhe edukimin e njeriut. Megjithatë, në kulturat afrikane, Peshku është gjithashtu i lidhur me kreativitetin dhe mund të tregojë se jumund të jetë duke hyrë në një fazë të re në jetën tuaj.

Një hyjni e shquar, Mangala, është e lidhur me Peshkun në kulturën Mande të Malit jugor. Mangala përmbante katër lagje me blloqet ndërtuese të gjithë krijimit. Katër ditë të javës, për të përfaqësuar kohën, katër drejtime kryesore dhe katër elementë.

Sipas Mitit të Krijimit, Mangala ngjeshi blloqet ndërtuese të gjithë jetës në një farë të vogël. Presioni për të mbajtur të gjithë krijimin në një farë të vogël ishte shumë i madh dhe kështu thuhet se Mangala e ka shkatërruar këtë krijim fillestar dhe e ka rishikuar planin e tij.

Pasi mësoi se procesi i krijimit është shumë për t'u përballuar vetëm për një farë, ai më pas krijoi më shumë grupe farash. Disa u vendosën në një vezë. Të tjerët u vendosën në formën e një peshku. Megjithëse vetëm kjo nuk e përfundon procesin e krijimit pasi ndërhyn Kaosi dhe nga barku origjinal, një forcë shkatërruese ndërhyn në krijimin e Mangala.

Përkundër anës shkatërruese të kësaj historie të krijimit, Dielli, Toka dhe Njerëzit janë krijuar në proces.

Peshku gjithashtu lidhet me forcat jetëdhënëse, siç nënkupton ky mit, procesi i lindjes dhe homologu i mitrës. Peshku ndonjëherë shoqërohet edhe me Femrën Hyjnore.

Tilapia është domethënëse pasi lidhet me spektrin e ngjyrave të pasqyruara në luspat e këtij Peshku. Tilapia është shoqëruar me lindjen e diellitdhe prandaj edhe me fuqinë e Hyjnive Diellore. Tilapia fsheh të vegjëlit e tyre në një mënyrë mbrojtëse dhe kjo gjithashtu erdhi për të informuar kuptimin, shpirtëror dhe simbolik, të Peshkut.

Purça e Nilit është gjithashtu mjaft e rëndësishme që të ketë gjetur rrugën e tyre në përshkrimet në artin e lashtë. Ky peshk i veçantë shoqërohet me simbolikë intensive dhe shkatërruese pasi hanë të tyren dhe mund të jenë agresiv. Në Egjipt, peshkatarët janë të lidhur me aftësi pothuajse magjike për të përshkuar me sukses botë të shumta.

Nga disa llogari, Isis njihej gjithashtu si Peshku i Madh i Humnerës në kulturën egjiptiane.

Ëndrrat e peshkut

Peshku në mënyrë të natyrshme korrespondon me nënndërgjegjeshëm dhe kështu me sferën e ëndrrave. Ajo që ëndërroni dhe konteksti më i gjerë është gjithmonë domethënës. Kur ëndërroni një Peshk të ngordhur, mund t'ju duhet të përballeni me një situatë që ju duket e pakëndshme ose e neveritshme.

A po shihni një Peshk jashtë ujit në ëndërr? Ky mund të jetë një tregues se si do të ndiheni për një situatë që është e pazakontë ose e pakëndshme për ju në të ardhmen e afërt.

Nëse kapni një peshk në ëndërr, mund të jeni në rrugën tuaj për të bërë një "kapur" i madh për aq sa një lidhje e shkëlqyer me një partner të ri ose mundësi ideale karriere.

Ëndrrat e peshkut mund të tregojnë se diçka është "e peshkut" ose nuk ndihet mirë për ju, në mënyrë intuitive. Një Peshku mund të nënkuptojë gjithashtu sukses, pjellori, bollëk ose shërim emocional. jeni juduke u thirrur për të notuar në rrjedhën e sipërme apo për të zhytur në ujëra emocionale?

Ëndrrat në të cilat konsumoni një peshk mund të kenë interpretime të ndryshme. Disa mënyra për t'i kuptuar këto ëndrra mund të jenë të ekzaminoni nëse keni nevojë për të tretur emocione më të thella ose për të tretur një nevojë për shërim më të thellë. Ashtu si figura nga miti kelt, mund t'ju tregohet një rrugë drejt mençurisë kur ëndërroni të hani peshk.

Simbolizmi i Lindjes së Largët të Peshkut

Kinezët shpesh japin peshk si dhuratë, veçanërisht Koi, për dasma si simbol i përkushtimit dhe një martese të lumtur. Ata janë gjithashtu një emblemë e pjellorisë.

Peshku i kuq në veçanti është i lidhur me prosperitetin, pasurinë, fatin dhe bollëkun.

Në Budizëm, Peshku është një nga 8 simbolet për Budën e shkolluar (veçanërisht një palë peshq të artë).

Në Japoni, Namazu është një mustak mitik që mund të shkaktojë tërmete. Është interesante se grekët e shihnin Poseidonin jo vetëm si Perëndinë e detit dhe të ujit, por edhe të tërmeteve.

Kuan Yin lidhet me elementin ushqyes të ujit dhe ndonjëherë mund të marrë maskën e një peshku. Kali, perëndesha indiane e shkatërrimit dhe e drejtësisë, është gjithashtu e lidhur me Peshkun.

Kuptimi i tatuazhit të peshkut

Kuptimi i peshkut, duke folur shpirtërisht, mund të merret parasysh kur dikush zgjedh një tatuazh Peshku. Tatuazhet e peshkut mund të jenë simbol i feminitetit, krijimtarisë, edukimit, nënndërgjegjeshëm, pjellorisë ose ushqimit.

Dikush që ka një tatuazh Peshku mund tënuk kanë vetëdije të vetëdijshme për kuptimin e Kafshës Frymë Peshku. Megjithatë, ata ende do të lidhen me misteret dhe fuqinë nënndërgjegjeshëm të thellësive.

Një tatuazh peshku mund të përfaqësojë dashurinë për peshkimin ose kalimin e kohës brenda ose rreth ujit. Ashtu si Peshku, mbajtësi i një tatuazhi të Peshkut mund të ndihet më shumë në elementin e tij kur janë në ujë duke notuar ose duke shëtitur me varkë në sipërfaqen e një liqeni, duke shijuar qetësinë e ujit.

Nëse jeni Peshq, nëse gjithmonë u përgjigjeni emocioneve të të tjerëve ose nëse keni nevojë për një kujtesë për shërimin e emocioneve tuaja më të thella, tatuazhi i Peshkut mund të jetë kujtuesi juaj ideal i natyrës së fuqishme të Peshkut. Pa e barazuar as Peshkun me Shpirtëror, dikush mund të ketë zgjedhur një tatuazh Peshku që të përkojë me lidhjen e tij me të gjitha gjërat.

Një i krishterë mund të zgjedhë gjithashtu një tatuazh Peshku për shkak të lidhjes së ngushtë midis kuptimit shpirtëror të Peshkut dhe referencave ndaj Jezusit.

Kuptimi shpirtëror i peshkut

Kuptimi i peshkut, shpirtëror dhe simbolik, zakonisht lidhet drejtpërdrejt me rëndësinë e Elementit të Ujit. Ju mund ta lidhni simbolizmin e Kafshëve të Frymës së Peshkut dhe të Peshkut me fuqinë e zhytjes së thellë në sferën e emocioneve dhe nënndërgjegjeshëm dhe lidhjen me femrën hyjnore, pjellorinë, seksualitetin, shërimin dhe marrëdhëniet.

Midis norvegjezëve, peshqit përfaqësojnë vendosmërinë dhe fleksibilitetin. Peshku gjithashtu mund të përfaqësojë pavarësinë tonë dhe nevojën tonë për tëlidheni me të tjerët në mënyrë intime dhe në grup. Kjo mishërohet më së miri nga simbolika e Peshqve, shenja Astrologjike e përshkruar si dy peshq që notojnë në drejtime të kundërta. Peshqit dhe njerëzit me energji Totem Peshku, dëshirojnë pavarësinë, por gjithashtu dëshirojnë lidhje të thella dhe kuptimplote. Ata e dinë se kufijtë dhe ndarja janë një iluzion. Uji nuk lejon ndarjen, ai lidh gjithçka.

Megjithatë ata kanë gjithashtu një natyrë thellësisht imagjinative, duke sugjeruar ekuilibrin e aftësive mendore të sferës njohëse dhe natyrën më të thellë emocionale të sferës nënndërgjegjeshëm dhe ujore.

Peshqit mund t'ju kërkojnë të pajtoni dëshirat e brendshme konfliktuale ose të ruani ndjenjën tuaj të pavarur të intuitës edhe pse mund t'ju duhet të jeni pjesë e komunitetit. Lidhja midis Peshkut dhe intuitës krijohet gjithashtu me lidhjen midis Ujit dhe Peshkut me Chakrën Sakrale dhe për rrjedhojë edhe me sigurinë, shërimin emocional, edukimin dhe themelin emocional.

Shpirti i peshkut Kafsha mund të na ndihmojë, duke kuptuar kuptim më të madh shpirtëror, për të kujtuar se ne të gjithë jemi të lidhur në nivele më të thella emocionale. Që pa marrë parasysh dallimet tona, ne të gjithë mund të ndjehemi me njëri-tjetrin në një nivel thjesht emocional.

Merrni Arkën!

Hapni intuitën tuaj drejt mbretërisë së egër dhe liro veten tënde të vërtetë! Klikoni për blini kuvertën tuaj tani !

rrjedha e jetës sonë të ngarkuar.

Kafshët e ujit gjithashtu kanë lidhje me lëvizjen e qëllimshme dhe pavarësinë e ndërgjegjshme, por për rrymat e vrazhda që ndonjëherë pengojnë një qëllim, ashtu siç bëjnë në jetën tonë.

Kur Peshku fillon të shfaqet në jetën tuaj, kushtojini vëmendje mënyrës sesi ai paraqitet.

Vlen të përmendet gjithashtu se Peshku jeton pothuajse ekskluzivisht vetëm në Ujë, në krahasim me kafshët e tjera që mund të dalin në tokë ose të fluturojnë dhe të notojnë. Kjo është në kontrast të plotë me mënyrën se si jetojmë ne njerëzit. Toka, ose Elementi i Tokës është shtëpia jonë natyrore dhe ne jemi vazhdimisht të rrethuar nga Elementi i Ajrit, ashtu siç duhet të jemi. Ndërsa ne nuk mund të ekzistojmë në Zjarr, sigurisht që mund të angazhohemi me të. Kështu, ne njerëzit duhet të udhëtojmë midis mbretërive të këtyre elementeve të ndryshëm. Kur duam të lahemi, të notojmë ose të pimë, ne mund të ndërlidhemi me Elementin e Ujit.

Megjithatë, peshqit mund të ekzistojnë vetëm në ujë. Kështu, ata janë të përkushtuar në mënyrë të veçantë ndaj një energjie Elementare dhe për këtë arsye janë ambasadorë idealë të gjithçkaje që lidhet me atë element.

Ne gjithashtu mund të mendojmë shpesh për kuptimin e Peshkut në lidhje me ndërveprimet tona me Peshkun. Prandaj, në shumë përralla, Peshkatari ose Marinar lidhet me kuptimin e Peshkut. Megjithatë, kur marrim kohë për t'u lidhur me Peshqit në ritin e tyre dhe jo si një zgjatim i asaj që duhet të marrim prej tyre ose komuniteteve të tyre ujore, dyer të reja ndërgjegjësimi dhe perceptimi mund tëtë hapet.

Disa nga interpretimet për Peshqit përfshijnë:

 • Pandërgjegjja ose Vetja e Lartë
 • Ndjenjat
 • Motivet
 • Shëndeti
 • Inteligjenca dhe proceset e mendimit
 • Limitet e shtrirjes
 • Ndërgjegjësimi më i thellë
 • Fertiliteti, lindja, & Rilindja
 • Shpikësi
 • Fat
 • Ndryshim
 • Femra e shenjtë
 • Elementi i ujit

Ashtu si me kategoritë e tjera të mëdha të krijesave shpirtërore, kuptimi i saktë i Peshkut ndryshon jo vetëm nga kultura ndaj kulturës, por varet edhe nga lloji i saktë i peshkut.

Në mitologjinë greke, për shembull, Afërdita mund të shndërrohej në peshk, dhe në fakt e përdorte atë formë për të notuar me shpejtësi duke i shpëtuar dëmit. Afërdita, ose Venusi Romak, thuhet gjithashtu se ka lindur nga deti dhe për këtë arsye janë të lidhura me Elementin e Ujit.

Të krishterët përdorin një Peshk për të përfaqësuar dashurinë dhe bollëkun e Krishtit.

Neopaganët shpesh e lidhin shpirtin e peshkut me perëndeshat e mëdha, veçanërisht ato qenie të lidhura me lumenj, liqene dhe oqeane. Kështu, si i lidhur me elementin femëror të Ujit, Peshku thuhet se lidhet me energjinë Hyjnore Femërore dhe Femërore.

Kjo nuk do të thotë veçanërisht gratë, por polariteti femëror brenda të gjithëve ne.

Kafsha shpirtërore e peshkut

Kur peshku Kafsha shpirtërore vjen tek jusi një udhërrëfyes i shpirtrave të kafshëve, Punëtorët e Dritës na thonë se po ju kujton pjesën femërore të vetvetes. A fshiheni nga imagjinata dhe potenciali juaj krijues? A keni nevojë për t'u ushqyer apo ka dikush apo diçka që ka nevojë për dhembshurinë, kujdesin dhe vëmendjen tuaj?

Është koha për të gërmuar thellë në gjërat që i mbani të fshehura nën sipërfaqen e jetës suaj, për të eksploruar dhe rilidhur.

Kushqeni veten si Nëna e Madhe, më pas notoni lirshëm me peshq drejt aventurës suaj të ardhshme të madhe si një ju i ri. Peshku mund të shpërthejë në vetëdijen tuaj për t'ju kujtuar se jeta juaj emocionale është e vlefshme dhe e rëndësishme. Ndërsa e përqendrojmë vëmendjen tonë në planin tokësor të produktivitetit dhe karrierës ose energjinë ajrore të ideve, komunikimit dhe elektronikës, ne shpesh neglizhojmë sferat e Ujit të emocioneve, shërimit dhe lidhjes.

Peshku po ju ndihmon për të thyer këtë cikël. Të ulesh me ndjenjat e tua mund të jetë pikërisht ajo që urdhëroi mjeku. Kjo do të thotë, nëse Fish Spirit Animal shihet si mjek.

Kafshë Totem Peshku

Ata që kanë lindur me një totem Peshku janë aq të pavarur saqë shpesh tundohen të notojnë në rrjedhën e sipërme.

Njerëzit me energji të peshkut përshtaten lehtësisht me një sërë rrethanash.

Ata nuk kanë thjesht një prirje të fortë për ujin, por duhet të lidhen rregullisht me ujin e gjallë për mirëqenien e tyre. Njerëzit me totemin e kafshëve të peshkut mund të jenë natyrshëm të dhembshur dhe dëshirëlidhje të ngushtë me të tjerët, megjithatë ata nuk do të heqin dorë nga kurioziteti dhe dëshirat e tyre personale dhe as nuk do të lejojnë që të tjerët t'i kufizojnë ato.

Megjithatë, ata mund të luajnë mirë me të tjerët, ashtu si peshqit që notojnë në shkollë për të mbijetuar. Ata mund të jenë gjithashtu këshilltarë, shërues ose psikikë të talentuar natyrshëm. Perceptimi i tyre i mprehtë i ndihmon ata të mbijetojnë. Ata mund të ndiejnë kur baticat po ndryshojnë dhe përdorin të gjithë trupin e tyre si një pirun akordues, si të thuash, duke i ndihmuar të ndjejnë rrymat e energjisë përreth.

Nëse keni një Totem Peshku, ka të ngjarë që të përpiqeni të zhvilloni shpirtin dhe mendjen tuaj. Ju mund të keni ëndrra profetike ose instinkte të ndërlikuara të zorrëve.

Më shumë informacion rreth totemit tuaj varet nga lloji i peshkut.

Për shembull, Peshku Engjëll është një kujdestar për të tjerët, Peshku Betta janë të vetmuarit, Koi kanë fat të mirë dhe peshkaqenët mishërojnë etikën intensive të punës.

Fish Power Animal

Kërkoni ilaçin e peshkut (energji/shpirt) kur jeta juaj është ndenjur ose kur ju duhet të përforconi instinktet tuaja.

Peshku është një shoqërues i mirë kur përpiqet të mësojë për artet e parashikimit. Gjithashtu, nëse e shihni veten duke u lidhur shumë me një person apo send, Peshku frymëzon lëvizjen dhe çlirimin e rinovuar.

Shiko gjithashtu: Simbolizmi i molusqeve & Kuptimi

Peshku mund t'ju kujtojë rëndësinë e të punuarit ngushtë me të tjerët, si dhe rëndësinë e notit në ujëra të reja kur të duhet. Punoni me Peshkun për të përmirësuar gjendjen tuaj mendoreaftësitë, kur ju duhet të punoni për shërimin emocional, ose kur keni një marrëdhënie apo romancë që ka nevojë për shërim më të thellë.

Lëreni Peshkun t'ju kujtojë se çfarë ju ushqen dhe ju mbështet. Peshku gjithashtu mund t'ju ndihmojë të shprehni intuitën tuaj në mënyra më kreative, si dhe të eksploroni dhe shëroni thellësitë e nënndërgjegjes suaj.

Simbolizmi kelt i peshkut

Çfarë simbolizon një peshk në kulturën kelte?

Peshku kryesor që i përfytyron dijet kelte është Salmoni i egër, i cili fitoi mençuri, kreativitet dhe shikim të së ardhmes duke ngrënë arra magjike lajthie që i gjeti në një pus të shenjtë.

Për shkak të kësaj historie, Ogham paraqet Salmonin në një vend të veçantë, duke e paraqitur atë si një Peshk me aftësi të mëdha mistike. Komunikimi me shpirtin e peshkut do t'ju jepte njohuritë e nevojshme për të urtët dhe shikuesit. Finn Eces, poeti i njohur i njohur për mençurinë e tij të urtë, më në fund kap Salmonin mitik të Urtësisë pasi kaloi shtatë vjet duke ndjekur këtë peshk të pakapshëm. Kur e bën, ai ia dhuron Fionn Mac Comhaill, i cili ishte shërbëtori i tij.

Fionn udhëzohet të gatuajë peshkun, por jo ta hajë atë. Fionn ha aksidentalisht një grimë të vogël, ndërsa prek Peshkun për të parë nëse është gatuar dhe duke bërë kështu, i djeg gishtin. Ai ngre gishtin në gojë me refleks. Por ky refleks e bën atë të shkojë kundër dëshirave të Finnit.

Kuptimi i Peshkut në dijen keltike lidhet me mençurinë, gjuhën, lidhjen me Burimin dheduke edukuar. Peshku është gjithashtu i lidhur me pjellorinë në dijen keltike si në shumë kultura të tjera. Finn Eces e kupton se shërbëtori i tij tani ka dhuratën e mençurisë dhe kështu ai e lejon atë të hajë pjesën tjetër të Peshkut. Fionn, me mençurinë e tij të sapogjetur, bëhet udhëheqësi i popullit të tij.

Nga kjo kemi lidhjen midis mençurisë dhe Peshkut.

Në Zodiakun e Kafshëve Celtic, njerëzit e lindur midis 5 gushtit dhe 1 shtatorit mbajnë shenjën e Salmonit. Energjia e kësaj shenje Astrologjike duke përfshirë aftësitë e shkëlqyera të vetë-ruajtjes.

Njerëzit e salmonit kërkojnë gjatë dhe fort për mjedisin e përsosur ku mund të çiftëzohen - kjo është "pishina" e tyre e sigurt në të cilën "peshqit e ftohtë" proverbial. mund ta duan dhe kultivojnë familjen e tyre.

Mendërisht njerëzit e peshkut e kanë të vështirë të ngadalësojnë mendimet e tyre duke e bërë meditimin një kalim kohe të shkëlqyer. Peshku është gjithashtu i rëndësishëm për njerëzit keltë për shkak të rolit që Peshku luajti në mbijetesën e tyre. Lundrimi, peshkimi dhe eksplorimi i detit është një temë e zakonshme në dijet kelte.

Simbolizmi vendas i peshkut

Çfarë simbolizon një peshk në kulturën vendase amerikane?

Përgjigja e saktë do të ndryshojë në varësi të llojit specifik të peshkut dhe gjithashtu fisit të veçantë vendas . Pasi ka dallime dhe nuanca nga një grup në tjetrin. Është e rëndësishme të merrni parasysh se cilën kulturë po studioni për të përcaktuar kuptimin, rëndësinë shpirtërore dhe rolin e Peshkut nëfolklori.

Salmoni luan një rol kyç edhe në simbolikën e Amerikës vendase, veçanërisht në mesin e fiseve veriperëndimore.

Këtu do të gjeni dhjetëra rituale që nderojnë Salmonin së bashku me disa peshq të tjerë ushqimorë si shojza gjigante .

Disa legjenda e përshkruajnë peshqit si zhvendosës të zgjuar të formës ose magjistarë që kontrollojnë Elementin e Ujit. Kështu, Fish Spirit Animal mund të shihet si një udhëzues për t'ju ndihmuar të qëndroni të adaptueshëm dhe të ndryshoni për t'u përshtatur me mjedisin tuaj.

Disa fise përdorin Peshkun si një kafshë fisi, duke përfshirë Ojibwe, dhe ka një Fish Kachina në traditën Hopi. Fiset Creek, Chickasaw dhe Ho-Chunk gjithashtu i nderonin Peshqit si simbole të rëndësishme të klanit.

Në veçanti, Salmoni, Sturgeon dhe Halibut ishin kafshë të rëndësishme në këto kultura dhe imazhet e tyre shpesh zbukuronin kreshtat e këtyre grupeve. Fise të tjera në Amerikën e Veriut lindore si Iroquois, Lenape dhe Caddo, mbanin një nderim të veçantë për Peshqit. Kjo vihet re lehtësisht në praktikën e tyre të kërcimit të peshkut si një ritual i rëndësishëm.

Shiko gjithashtu: Simbolizmi Lemming & Kuptimi

Pjelloria dhe fati konsideroheshin bekime nga Peshku. Për popullin Kwagliuth, binjakët konsideroheshin një simbol veçanërisht me fat i lidhur me Peshqit.

Simbolizmi i krishterë i peshkut

Çfarë simbolizon një peshk në dijen e krishterë?

Kuptimi, shpirtëror dhe simbolik, i energjisë së Peshkut shpesh lidhet me energjinë dhe misionin e Krishtit. Jo vetëm që Bibla i referohet Peshkutsi burim ushqimi, si në historinë e bukëve dhe të peshkut, por edhe simboli aktual i Peshkut është bërë emblematik i Krishtit.

Historia se si doli kuptimi, lidhja shpirtërore dhe simbolika e Peshkut. lidhur me Jezusin është një shembull interesant se si evoluojnë dhe ndërthuren kulturat. Në ditët më të hershme të krishterimit, shumica e praktikuesve të këtij besimi konsideroheshin si një kult i errët. Meqenëse mesazhi që ndau Jezusi, se njerëzit mund të lidhen me Hyjninë pa pasur nevojë për Perandorin ose figura të tjera autoriteti, erdhi si një kërcënim i tillë për strukturën e pushtetit të kohës, adhurimi ishte kryesisht një çështje e sekteve të fshehta.

Siç ndodh shpesh me kulturat e reja ose të persekutuara, adhuruesit e hershëm duhej të maskonin traditat dhe simbolet e tyre duke i koduar ato me simbolet popullore të kohës. Për shembull, grekët përdorën simbolin e Peshkut për të tyren. Në greqisht, fjala Ichthys, që do të thotë Peshk, është gjithashtu emri i një simboli të krijuar nga dy harqe të përmbysur që formojnë formën e një peshku.

Krishterët e hershëm madje e përdornin termin si një shkurtim për Iesous Christos Theou Yios Soter që qëndron për "Jezus Krisht, Biri i Perëndisë, Shpëtimtar. Kështu, si çështje mbijetese, të krishterët e hershëm e përdorën këtë simbol për t'u përzier me simbolet jo të krishtera të njohura më parë me kuptimin e tyre të dhënë Peshkut si përfaqësues i Krishtit.

Jacob Morgan

Jacob Morgan është një shkrimtar i pasionuar dhe entuziast shpirtëror, i përkushtuar për të eksploruar botën e thellë të simbolizmit të kafshëve. Me vite kërkimore dhe përvojë personale, Jacob ka kultivuar një kuptim të thellë të rëndësisë shpirtërore pas kafshëve të ndryshme, totemeve të tyre dhe energjisë që ato mishërojnë. Perspektiva e tij unike mbi ndërlidhjen e natyrës dhe spiritualitetit u ofron lexuesve njohuri të vlefshme dhe udhëzime praktike për t'u lidhur me urtësinë hyjnore të botës sonë natyrore. Nëpërmjet blogut të tij, Qindra shpirtra të thella, toteme dhe kuptime të energjisë së kafshëve, Jacob vazhdimisht jep përmbajtje që provokon mendime që frymëzon individët të përdorin intuitën e tyre dhe të përqafojnë fuqinë transformuese të simbolizmit të kafshëve. Me stilin e tij tërheqës të të shkruarit dhe njohuritë e thella, Jacob i fuqizon lexuesit të nisin udhëtimet e tyre shpirtërore, duke zhbllokuar të vërtetat e fshehura dhe duke përqafuar udhëzimet e shokëve tanë të kafshëve.